- Redacții si freelanceri eligibili pentru finanțare și suport.
- Termen limita pentru aplicare: Februarie 23, 2023
- Abonează-te la newsletterul IJ4EU sa rămâi informat.
Astăzi, Ianuarie 12, programul de finanțare Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) a lansat apeluri pentru aplicarea la două scheme de granturi destinate proiectelor de investigație transfrontalieră în statele UE sau țările candidate la aderarea la UE.
Investigation Support Scheme, operat de IJ4EU, oferă granturi între 5,000 și 50,000 de euro pentru continuarea activităților echipelor de investigație care acoperă subiecte transnaționale de interes public.
Termenul limită de aplicare este Februarie 23, 23:59 CET. Pe site-ul IJ4EU puteți găsi informații depline și întrebări frecvente.
Între timp, inițiativa IJ4EU Freelancer Support Scheme va oferi echipelor de jurnaliști care în mare parte lucrează în afara oricărei structuri redacționale granturi de până la 20,000 de euro, la care se adaugă o protecție suplimentară de asistență personalizată, care include oportunități de training, mentorat și conectare.
Termenul limită pentru aplicații la Freelancer Support Scheme tot e Februarie 23, 23:59 CET. Pe site-ul IJ4EU puteți găsi informații depline și întrebări frecvente.
Programul de finanțare IJ4EU va acorda granturi de valoare totală de 1,23 milioane de euro pentru proiectele de investigație transfrontalieră derulate sub schemele din 2022/2023.
Aproximativ 900,000 de euro vor fi alocați sub Investigation Support Scheme, și 330,000 de euro sub Freelancer Support Scheme.
Citește mai mult despre programul de finanțare IJ4EU și de ce suntem dedicați să oferim suport jurnalismului investigativ.
Până in prezent, IJ4EU a alocat granturi în valoare de mai mult de 2,5 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere, ajutând sute de jurnaliști în întreprinderea investigațiilor ambițioase pe teme de interes pentru publicul European și nu numai.
Lista de investigații finanțate anterior este disponibilă pe site-ul IJ4EU.
Criteriile geografice pentru aplicare la ambele scheme sunt identice. Echipele eligibile pentru programul IJ4EU trebuie să aibă în componență jurnaliști sau redacții situate in cel puțin două state membre UE sau în un stat membru UE și altă țară candidat la aderarea la UE.
Țările candidate la aderarea la UE sunt Albania, Bosnia si Hertegovina, Moldova, Montenegro, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.
Proiectele trebuie sa fie concentrate pe teme de relevanță transfrontalieră. Investigații pe orice temă vor fi considerate.
Freelancer Support Scheme este focusat pe echipele care in mare parte lucrează în afara unei structuri redacțională. Pe lângă sprijin financiar, proiectul oferă o protecție suplimentara de asistență personalizată în formă de mentorat si training.
Investigation Support Scheme este disponibilă pentru echipe jurnalistice de orice tip care au nevoie în principal de finanțare pentru întreprinderea investigațiilor.
Ambele scheme includ asistența redacțională, suport legal și oportunități de a participa in conferințe de specialitate.
Vor fi acceptate echipe formate din profesioniști de la toate tipurile de media – presă scrisă, audiovizuală, media online, realizatori de documentare și platforme de story-telling. Echipele care aplică trebuie sa vizeze publicarea in organizații media din cel puțin doua țari.
Granturile IJ4EU pot fi folosite pentru acoperirea orice tipurilor de costuri necesare pentru producția investigațiilor jurnalistice. Acestea includ plata salariilor pentru jurnaliști angajați și freelanceri, alte costuri administrative sau conectate cu resurse umane, precum și cheltuieli de cercetare, pentru calatorii profesionale, sau translații.
Toate proiectele finanțate in cadrul Investigative Support Scheme și al Freelancer Support Scheme sunt selectați de un juriu compus din experți independenți. Aici puteți afla mai multe despre criteriile și procesul de selecție.
Detalii complete despre schemele de finanțare și procesul de aplicare, precum și informații despre proiectele finanțate anterior pot fi găsite pe site-ul IJ4EU. Răspunsuri la întrebări frecvente despre procesul de aplicare pot fi găsite aici.
Libertatea și pluralismul presei continuă să fie amenințate. Fondul IJ4EU se angajează sa sprijine reportajul investigativ ca un bun public în Uniunea Europeană și dincolo.
Despre IJ4EU
IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) este un fond de solidaritate și suport financiar pentru jurnalismul de investigație transfrontalier. Noi oferim granturi pentru echipe de jurnaliști de investigație in Europa care acoperă subiecte de interes public.
Fondul IJ4EU este gestionat de un consorțiu de trei organizații: International Press Institute (IPI), European Journalism Centre (EJC), și European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).
IPI conduce consorțiu și coordinează Investigative Support Scheme. EJC gestionează Freelancer Support Scheme. ECPMF emite un premiu care celebrează excelența in jurnalismul de investigație transfrontalieră și coordinează conferința anuală IJ4EU, UNCOVERED. ECPMF de asemenea conduce un fond de suport juridic pentru beneficiarii de granturi.
Programul IJ4EU este co-fondat de Comisia Europeana ca Activitate Preparatorie (DG Connect). IJ4EU primește cofinanțări de la Open Society Foundations, Fritt Ord, Foundation Nicolas Puech și City of Leipzig. Donatorii fondului IJ4EU nu au voie sa influențeze selecția proiectelor, iar partenerii proiectului IJ4EU sunt hotărâți să protejeze libertatea editorială a beneficiarilor de granturi.
Abonează-te la newsletterul IJ4EU să rămâi informat despre ultimele anunțuri de la IJ4EU.
Întrebări?
Încurajam pe toți cei interesați sa viziteze site-ul IJ4EU și pagina noastră de întrebări frecvente despre procesul de aplicare. Daca rămân întrebări, nu ezitați să ne contactați.
Contacte de presă:
Întrebări generale sau întrebări despre Investigation Support Scheme: Milica Miletic, coordonator de program IJ4EU la IPI (grants[at]ipi.media).
Întrebări despre Freelancer Support Scheme: Zlatina Siderova, coordonator de program la EJC (siderova[at]ejc.net).